11111123

مقدمه 

نان در ترکیب غذایی مردم دنیا و به خصوص مردم ایران جایگاه ویژه‌­ای دارد و در حال حاضر پرمصرف‌­ترین محصول غذایی است که از انواع آرد غلات تهیه می‌شود. نان یکی از قدیمی­‌ترین غذاهایی است که بشر آن را تهیه نموده است. تاریخچه آن به اواخر عصر حجر بر می‌گردد. آن زمان بود که برای اولین بار، دانه غلات را با آب مخلوط کرده و سپس خمیر به دست آمده را می‌پختند.
در دوران یونان باستان، تهیه نان یکی از مهم­‌ترین قسمت­‌های آشپزی محسوب می‌شد که البته چون در مراسم مذهبی استفاده می‌گردید، از اهمیت مذهبی هم برخوردار بود. 
در ادامه خلاصه‌‌ای از مطالعات امکان‌سنجی (طرح توجیهی) تولید نان صنعتی ارائه شده است.

معرفی محصول 

به نانی، نان صنعتی می‌گویند که از ابتدای خط تولید که آرد وارد سامانه می‌شود تا انتها که بسته‌بندی است، تمام کارها تقریبا بدون دخالت دست انجام شود، ضمن این که تخمیر مناسب روی خمیر انجام و ارزش تغذیه‌ای نان هم لحاظ می‌شود. نان صنعتی به نانی گفته می‌شود که در کارخانه به تعداد انبوه تولید شود. ولی نان سنتی به نانی گفته می‌شود که درکارگاه‌های کوچک به تعداد محدود تولید می‌شود. نان صنعتی در کارخانه با دستگاه‌های بزرگ بدون دخالت دست و انسان کاملا مکانیزه تولید می‌شود. نان‌های سنتی در کارگاه‌های کوچک یا در خانه‌های روستاییان با کمک دست و انسان تولید می‌شود.
در تولید نان صنعتی به خاطر استفاده از دستگاه‌های خودکار و نیمه خودکار از نیروی انسانی کمتری استفاده می‌شود به تعبیری موازین بهداشت بیشتر رعایت می‌شود. نان صنعتی به خاطر استفاده از مخمر، بسته‌بندی، بهبوددهنده، شیر خشک در تولید قابلیت نگهداری زیادی نسبت به نان‌های دیگر دارد. اتلاف انرژی در کارخانه نان صنعتی کمتر است چون با حرارت غیر مستقیم پخت می‌شود و ارزش تغذیه‌ای آن بیشتر است. همچنین این کارخانه‌ها می‌توانند انواع متنوع تری از نان‌ها را تولید کنند. استفاده از انواع آرد غلات، آرد ذرت، جو و سبوس فقط به خاطر غنی‌ترکردن ارزش تغذیه‌ای نان‌ها انجام می‌شود. به خاطر استفاده از افزودنی‌ها مانند آهن پروتئین و فرایند تخمیر کامل نسبت به نان سنتی مغذی‌تر است.
ظرفیت تولید سالیانه محصول با یک نوبت کار 8 ساعته در روز و 300 روز کاری در حدود 2100 تن ( 800 تن نان باگت، 700 تن نان همبرگری و 600 تن انواع نان اروپایی) انتخاب شده‌است.

معرفی کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی محصول

کد آیسیک محصولات طرح به شرح زیر است:

شرح محصول کد آیسیک 8 رقمی کد آیسیک 10 رقمی
نان صنعتی - اروپایی 15411141 1541512354
نان سوخاری 15411143 1541512353
نان فانتزی 15411142_
نان باگت(ساندویچی) 15411144_
نان همبرگر 15411145_

نان‌های صنعتی - اروپایی تحت زیر تعرفه 1905، مقررات گمرکی ایران با عنوان "محصولات خبازی، نان شیرینی­سازی یا بیسكوئیت سازی، حتی دارای كاكائو، فطیر (communion wafers) كاشه خالی برای مصارف دارویی، خمیر برای لاک و مهر، خمیرهای خشک­كرده آرد، نشاسته یا فكول به شكل ورق و محصولات همانند" با زیرتعرفه­ های 19054000 و 19059090 صادر و وارد می‌شود.

شرایط ورود کد 1905، داشتن اجازه از وزارت بازرگانی و وزرات صنعت، معدن و تجارت، 55 درصد حقوق ورودی در سال 1399 (حقوق گمرکی 4% و سود بازرگانی 51%) می‌باشد.

 واحدهای تولیدکننده محصول

 این محصول تا انتهای سال 1398 دارای 471 واحد فعال داشته است. استان‌های تهران و خراسان رضوی دارای بیشترین واحد تولیدکننده این محصول هستند. برای مشاهده جزئیات دقیق واحدهای فعال و واحدهای در حال احداث تولید محصول بر روی لینک زیر کلیک کنید.
* مشاهده واحدهای فعال و واحدهای در حال احداث محصول

همچنین با کلیک بر روی کد تعرفه زیر میزان صادرات و واردات صورت گرفته با این کد، کشورهای وارد کننده، صادر کننده و... قابل مشاهده است.
* مشاهده واردات و صادرات محصول با کد تعرفه 19054000

* مشاهده واردات و صادرات محصول با کد تعرفه 19059090

کاربردهای محصول 

محصولات تولیدی طرح انواع نان‌های صنعتی، نان ساندویچی، نان همبرگر و نان باگت می‌باشد که عمده مصرف آن­ها توسط خانوار و در فست‌فود‌ها می‌باشد و کاملا کاربرد خوراکی دارند.

بازار محصول 

1) باتوجه به محاسبات انجام شده مازاد عرضه وجود دارد این مازاد عرضه با توجه به واحدهای طرحی که در سال­ های اخیر مجوز گرفته ­اند توجیه ­پذیر است.
2) نان­‌های صنعتی باتوجه به مزایای بیشتری که نسبت به نان­‌های سنتی دارند، مثل: پروتئین و مواد مغذی بالا یا حتی جذب راحت‌­تر و... تقاضای کمتری برای این دسته از نان­‌ها وجود دارد. این امر 2 دلیل را می­‌تواند داشته باشد. اول آن که، 80% آرد مصرفی برای نان دولتی و تنها 20% آزاد است که در بخش صنعتی مورد استفاده قرار می­‌گیرد و دوم آنکه، مسئله سلیقه و ذائقه مردم می‌­باشد؛ زیرا متقاضیان نان صنعتی در شهرهای بزرگ هستند و در شهرستان‌های کشور یا روستاییان که جمعیت عظیم‌تری را دارند، نان صنعتی متقاضیان کمتری دارد.
3) با هدفمندکردن یارانه‌­ها رقابت بین تولید­کنندگان نان افزایش، کیفیت و تنوع بهتر و قیمت تولید نان کمتر در نتیجه میزان تقاضای نان­‌های صنعتی و نیمه صنعتی افزایش می­‌یابد.

روش تولید

 مراحل کار در این روش عبارت است از:

1- انتقال آرد از انبار به سالن تولیدی
2- آماده­ سازی آرد
3- اضافه کردن مواد اولیه و افزودنی‌­ها
4- اختلاط و خمیرگیری
5- تخمیر اولیه و پوک کردن خمیر
6- چانه ­گیری و تخمیر میانی
7- شکل­ دهی و گرد کردن و فرم­ دهی چانه
8- تخمیر نهایی
9- پخت
10- سرد کردن و بسته ­بندی

سرمایه گذاری طرح 

شرح مقدار مورد نیاز (میلیون ریال) معادل دلاری
سرمایه ثابت 91,323 325,154
سرمایه در گردش12,99646,414
کل سرمایه گذاری104,319372,568

زمین مورد نیاز برای تولید 2100 تن در سال نان صنعتی، 2,000 مترمربع می‌باشد.

*هر دلار معادل 280,000 ریال درنظر گرفته شده است. 

روش تولید محصول 

هزینه‌های تولید بر اساس پيش‌بيني توليد در ۱۰۰ درصد ظرفيت اسمی محاسبه می‌گردد و براي سال‌هاي قبل از دستيابي به ۱۰۰% ظرفيت با توجه به ميزان توليد و هزينه‌هاي ثابت و متغير، تعديلات لازم اعمال می‌گردد. كل هزينه‌هاي توليد اين طرح كه شامل هزينه‌هاي عملياتي و غيرعملياتي توليد می‌باشد و معادل 206,577 میلیون ریال می‌باشد.

شاخص های اقتصادی طرح 

شاخص‌های اقتصادی طرح تولید نان صنعتی توسط نرم افزار کامفار محاسبه شده‌اند و به شرح زیر است.

شرح مقدار واحد
ارزش فعلی خالص (NPV) 118,109.90 میلیون ریال
نرخ بازده داخلی (IRR)43.17درصد
دوره بازگشت سرمایه (PBP)3سال
تسهیلات پیشنهادی55,000میلیون ریال