خلاصه مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی) تولید شیر سویا

7

معرفی محصول 

​ارزش غذایی شیر سویا
 محصولات سویا جزو مواد غذایی عملکردی هستند که نقش و ویژگی آن ها فراتر از نقش تغذیه ‌ای‌ شان است؛ یعنی خواصی شبیه خواص دارویی دارند و این نکته ی بسیار مهمی در ارزش غذایی سویا است. اگر بخواهم آن را با فرآورده‌ های حیوانی مقایسه کنیم باید بگوییم سویا اولین گیاهی است که خواص آن به شدت به فرآورده‌ های حیوانی نزدیک است. به دلیل این که پروتئین بسیار بالایی دارد. این پروتئین از لحاظ ارزش غذایی به جز دو اسیدآمینه ی متیونین و سیستئین، بسیار غنی و تقریبا شبیه گوشت هستند.

شیر سویا و پیشگیری از بیماری ‌ها
خواص اصلی سویا، کاهش بیماری ‌های قلبی، کاهش کلسترول خون و پوکی ‌استخوان، کنترل وزن و کاهش عوارض یائسگی است.
به‌ علاوه، چون سویا شبیه شیر است اما لاکتوز ندارد؛ برای افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، بسیار مفید است.
همچنین سویا فیبر بسیار بالایی دارد که حجم مدفوع را بالا و کلسترول را پایین می ‌آورد. در نتیجه، مصرف‌ کنندگان آن دچار یبوست نمی ‌شوند و خطر بیماری‌ های ناشی از یبوست و سرطان روده در آن ها کاهش می ‌یابد.

شیر سویا و کاهش عوارض یائسگی
همان ‌طور که گفته شد، شیر سویا حاوی موادی به نام فیتواستروژن است. فیتواستروژن یعنی استروژن بسیار ضعیف. عوارض یائسگی از جمله پوکی ‌استخوان به دلیل کمبود یا عدم ترشح هورمون استروژن در بدن اتفاق می‌ افتند.

 در بلند مدت بر پوکی استخوان تاثیر می گذارد.

شیر سویا در مقابل سقط جنین
محققان می ‌گویند مصرف شیر سویا در زنانی که از طریق ivf یا کاشت تخمک، بارور شده‌ اند می ‌تواند تا 6 برابر سبب موفقیت روند بارداری شود و در زنانی که تلاش کرده ‌اند از این طریق بارور شوند اما موفق نشده‌ اند شانس باروری را افزایش دهد.

عوارض شیر سویا:
مهم‌ ترین مساله‌ای که سویا می‌ تواند ایجاد کند، حساسیت است.

برای کودکان و نوزادان : تقویت دستگاه گوارش

با مصرف یک فنجان شیر سویا موارد زیر به بدنتان می رسد:

انرژی و کربوهیدرات و پروتئین و فیبر و ویتامین 

ویژگی های محصول:

• برخورداری از پروتئین با کیفیت بالا
• برخورداری از ویتامین های گروه B
• فقدان قند در این نوع شیر ( قند لاکتوز ) و در نتیجه نبود حساسیت مصرف آن برای اشخاص حساس به شیر گاو
• وجود مواد معدنی متفاوت در شیر سویا به نسبت شیر گاو و احتیاج بدن انسان به مواد فوق
• وجود فیبر در شیر سویا ( برخلاف شیر گاو )
• قابلیت تولید در طعم های مختلف برای ذائقه های متفاوت

آمار محصول 

​کد آیسیک محصول 1549412486
​کد تعرفه گمرکی محصول ​-
​تعداد واحدهای فعال​4
​تعداد واحدهای طرح​11

معرفی کاربرد های محصول
 

​• مصرف مسقیم بعنوان خوراک انسان
• مصرف در تولید پنیر
• مصرف در تولید ماست
• مصرف در تولید بستنی
• مصرف در ساخت سایر لبنیات

بررسی سابقه مصرف محصول 

 شیر سویا در کشور های مختلف توسط کارخانه های متعددی تولید میشود. در ایران نیز چندین کارخانه هستند که شیر سویا را تولید و عرضه مینمایند.
در حال حاضر شیر سویا خارجی در بازار کشور و در فروشگاه های عرضه مواد غذایی خارجی یافت می شود. ولی با توجه به نرخ ارز قیمت این محصول بالا است.
شیر سویای ایرانی نیز همیشه در بازار به چشم نمیخورد.

روش تولید 

دريافت دانه :
در ابتدا دانه هاي سويا وارد كارخانه شده و براي جداسازي اجزاء نامطلوب از صافي عبور داده مي شود زماني كه دانه هاي سويا از صافي عبور داده شد، از استوانه هاي داراي خاصيت مغناطيسي رد مي شود تا اگر احياناً خرده آهن در بين دانه هاي سويا باشد آنرا به خود جذب نمايد در اين قسمت دانه هاي سويا توسط نوار نقاله اي به هاپر دريافت وارد مي شود.
قيف دريافت HOPPER :
وقتي دانه هاي سويا وارد هاپر دريافت شدند بوسيله پمپ آب به درون لوله ها رانده و در آنجا وارد تانك خيساندن مي شوند. مبناي استفاده اين سيستم حداقل صدمه و آسيب به دانه مي باشد. اين آنزيم با اكسيداسيون اسيدهاي چرب غير اشباع دانه سويا باعث ايجاد بوي بد لوبيايي مي شود به همين دليل براي انتقال دانه از فشار آب استفاده مي شود.
تانك خيساندن SOAKING TANK
اين تانك داراي سه منبع بوده كه روي هم قرار داده شده اند. در اين قسمت دانه ها 2-3 ساعت مي مانند تا خيس بخورند.در اين مرحله دانه ها حدود 5 برابر آب جذب كرده و قندهاي عامل نفخ مانند رافينوز و استاكيوز از آن جدا مي شود. آبي كه در اين مرحله استفاده مي شود آب 24 درجه سانتي گراد بوده كه بهترين دما براي حلاليت است. به دليل اينكه اين تانكها بر روي هم قرار گرفته اند با استفاده از اختلاف سطح و بدون نياز به پمپ مي توان دانه ها را به بخش خرد كردن منتقل نمود.pH خروجي آب دانه در اين مرحله 6.9 مي باشد.
مرحله خرد كردن دانه:
اين بخش شامل يك مخزن دريافت بوده كه زير آن و در بخش خروجي آن يعني در بخش زيرين اين تانك دو الكترو موتور تعبيه شده است. سر اين الكتروموتورها تيغه هايي تعبيه شده و در اطراف تيغه ها صافي قرار دارد. دانه همراه با آب از طريق تانك بخش خرد كردن به سمت تيغه ها حركت كرده و هنگام خروج و با تماس با تيغه خرد شده و با فشار از صافيها عبور كرده و به صورت يك محلول عصاره مانند( slurry ) عبور مي كند. به دليل اينكه در اين بخش دانه خرد شده و آنزيم ها فعال مي شوند بايستي عمل آنزيم بري به سرعت انجام گيرد .
مرحله بلانچينگ :
عمل آنزيم بري براي غير فعال كردن آنزيم ليپوكسيژناز و بازدارنده تريپسين انجام می شود در اين مرحله با تزريق بخار بوسيله اينجكتور كليه آنزيم ها از جمله آنزيم هاي مذكور غيرفعال مي شوند. در اين بخش تزريق مداوم بخار ( CONTINIOUS HEATERS ) با استفاده از بخار و تزريق آن دما را به 120 درجه سانتي گراد رسانيده و عصاره سويا ( slurry ) از يك طرف وارد شده و با تزريق بخار به آن دماي آن 120 درجه رسيده و خارج مي گردد. Slurry خروجي از اين بخش وارد يك تانك مي شود. داخل اين تانك به صورت كوئل مي باشد يعني عصاره ورودي داخل يك كوئل شده و مسير آنرا طي نموده و سپس از بخش ديگر آن خارج مي شود زمان ورود تا خروج 3-4 دقيقه مي باشد يعني slurry حدود 3-4 دقيقه در دماي 120 درجه سانتي گراد مي ماند. يكي ديگر از اهداف اين بخش از بين بردن بازدارنده آنزيم تريپسين است كه تركيب مذكور با ايجاد پيوند با پروتئين ها مانع جذب آنها توسط بدن مي گردد. بنابراين با اين دما و زمان اين تركيب مضر از بين مي رود. بعد از اين مرحله slurry وارد دستگاه بوگير تحت خلأ مي شود.
مرحله بوگيري تحت خلأ
هدف اصلي از اين بخش جداسازي بوي لوبيايي موجود در slurry مي باشد. براي منظور slurry از بخش بالايي وارد و در اين بخش از خلأ حدود 12 بار استفاده مي شود و slurry خروجي از اين بخش داراي تقريباً 85 درجه سانتي گراد دما بوده كه وارد بخش اكستركتور جهت جداسازي عصاره مي گردد.
مرحله استخراج عصاره از slurry :
هنگاميكه عصاره از slurry جدا مي شود پودر سفيد رنگي باقي مي ماند كه به آن اكارا مي گويند .عمل استخراج عصاره از اكارا در اكستركتورهاي سانتريفيوژي انجام ميشود. در اين اكستركتورها slurry از قسمت بالا وارد شده و به دو بخش تقسيم مي گردد و هر بخش به يك اكستركتور مي رود. در داخل اكستركتورها قيف هايي وجود دارد كه slurry روي آن ريخته و با حركت سريع سانتريفوژي مي چرخند عصاره از صافي اين قيف ها عبور كرده و اكارا روي صافي باقي مي ماند و به دليل سنگيني به سمت پايين حركت كرده و به داخل مخازن اكارا ريخته مي شود.
مرحله فيلتراسيون:
عصاره پروتئيني سويا يا به اصطلاح شير سوياي خروجي از صافيهاي قيف اكستركتور بعد از خروج از 1 فيلتر ديگر جهت جداسازي اكاراهاي باقيمانده موجود در آن از يك پليت كولر عبور كرده و بعد از اينكه دماي آن به 8 درجه سانتي گراد رسيد در تانك ذخيره شير خام نگهداري مي گردد.
مرحله شستشوي مجدد اكارا :
با توجه به اينكه احتمال وجود مقداري از عصاره در اكاراي خروجي از اكستركتورها وجود دارد لذا مقداري آب به داخل مخزن اكارا ريخته مي شود و با استفاده از همزن، اكارا به سمت دو اكستركتور هدايت مي شود. عصاره خروجي كه به آن عصاره يا شير سوياي Rewash گفته مي شود حاوي عصاره يا شير سوياي رقيق بوده كه جهت بالا بردن راندمان استخراج شير از دانه به تانك GRINDING باز گردانده مي شود و اكاراي توليدي به سمت خروجي حركت كرده و با استفاده از فشار باد ايجاد شده توسط دستگاه BLOWER از سيستم خارج مي گردد . شير سويا یا عصاره پروتئيني سويا داراي رنگي سفيد با pH حدود 6.7-6.9 بوده و بريكس (ميزان مواد جامد محلول در آب) حدود 9 مي باشد.
فرمولاسيون محصول:
در اين مرحله با توجه به نوع محصول از مواد مختلفي استفاده مي شود مانند اسانس، نمك، شكر، رنگ، پودر كاكائو، پودر قهوه، پايدار كننده ها و... در اين بخش شير سوياي خام در تانك هاي mixing با ساير مواد مخلوط شده و بعد از گذراندن زمان اختلاط به تانكهاي نگهداري منتقل مي شود . در اين مرحله تا حدودي دماي محصول را بالا برده تا حلاليت مواد به خوبي صورت پذيرد . شير سوياي آماده شده قبل از انتقال به تانكهاي نگهداري تا دماي يخچال خنك شده و سپس نگهداري مي شود.
مرحله استريليزاسيون:
جهت استريليزاسيون شير سويا از سيستم استريليزاسيون تزريق مستقيم ( Direct injection ) استفاده مي گردد.. در اين دستگاهها شير ابتدا وارد بالانس تانك شده و سپس وارد بخش پيش گرم كن مي گردد اين بخش يك مبدل لوله اي بوده كه از چند لوله تشكيل شده كه در يكي محصول و در ديگري ماده گرم كننده جريان دارد. در اين بخش شير سويا جريان يافته تا دماي آن به 80 درجه سانتي گراد رسيده حدود 20-30 ثانيه در اين مرحله باقي مانده و سپس وارد مرحله استريليزاسيون مي گردد. يكي از اهداف استفاده از مرحله پيش گرمايش پايدار ساختن پروتئين ها بوده تا در مرحله بعد كه دما به 140 درجه سانتي گراد مي رسد ،رسوب نكنند. بعد از مرحله پيش گرمايش شير وارد بخش استريليزاسيون نهايي مي گردد كه در اين مرحله بخار از سمت بالا و محصول از بخش پايین وارد شده كه بخار به داخل محصول تزريق و دماي آن به 140 درجه سانتي گراد مي رسد . محصول در بخش Holding حدود 3--4 ثانيه باقي مي ماند سپس وارد بخش خلا شده و تحت خلأ باقيمانده بخار تزريق شده به داخل محصول خارج مي گردد همچنين محصول تحت شوك حرارتي قرار گرفته و ناگهان تا دماي 65 درجه سانتي گراد خنك شده و سپس وارد همونايزر مشود.
مرحله هموژنيزاسيون:
در اين مرحله تحت فشار گويچه هاي چربي خرد شده و شير سويا هموژن مي گردد و محصول به صورت يكنواخت در مي آيد. محصو هموژن شده وارد بخش پیش گرم كن شده و دماي خود را به دماي شير ورودي داده و پس از تبادل حرارتي دماي شير خروجي كاهش و دماي شير ورودي افزايش مي يابد. سپس شير با دماي 24 درجه سانتي گراد وارد تانك اسپتيك مي شود. اين تانك معمولاً داراي ظرفيتي بالا بوده و قبل از شروع توليد با استفاده از بخار به طور كامل استريل شدا و سپس شير استريل وارد آن مي گردد. در بخش فوقاني داخل تانك هميشه هواي استريل وجود دارد.
مرحله بسته بندي:
براي بسته بندي شير سويا از بسته بندي تتراپك استفاده مي شود كه اين بسته بندي از 8 لايه تشكيل شده است كه هر يك داراي وظايفي خاص مي باشد. اين لايه ها شامل پلي اتيلن ، آلومينيوم، چسب ، كاغذ، چسب ، كاغذ ، چاپ، پلي اتيلن مي باشد. رول هاي كاغذ پس از استريل شدن توسط آب اكسيژنه در بخش مخصوص دستگاه شكل پاكت گرفته و شير داخل آن پر و بسته بندي كامل مي گردد.

ماشین آلات مورد نیاز 

Soaking tank(مخزن خیساندن سویا )
Fine grinding machine(دستگاه آسیاب کردن سویا )
Mixing tank(مخزن مخلوط کن)
Double Filter(فیلتر دو گانه )
Vacuum degasser (انژکتور خلاء )
Buffer tank (مخزن حائل )

و... 

خلاصه برآورد مالی 

​شرح ​مقدار/تعداد ​واحد
​ظرفیت سالانه محصول ​3000000 ​لیتر
​تعداد نیرو انسانی مورد نیاز​8​نفر
​مساحت مورد نیاز​1000​متر مربع
​خرید ماشین آلات​7200​میلیون ریال
خلاصه مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی) تولید چرم مص...
خلاصه مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی) تولید غذای ح...

Related Posts

 

کامنت‌ها (0)

امتیاز 0 از 5 بر اساس نظر 0 نفر
کامنتی درج نشده

کامنت بگذارید

  1. ارسال کامنت بدون عضویت. عضویت یا ورود به سایت.
امتیاز دهید:
0 کارکتر
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
متن عکس را داخل کادر وارد کنید
Cron Job Starts