چندین سال است که مصرف ظروف یکبار مصرف رونق بیشتری یافته است. ایران از جمله کشورهایی است که سرانه مصرف پلاستیک بسیار بالایی دارد. تولید این ظروف اکثرا در سه دسته آلومینیمی، پلاستیکی (پلی پروپیلن) و گیاهی دسته بندی شده و در خطوط تولید صنایع سلولزی انجام میگیرد. درحالت کلی خط تولید ظروف یکبار مصرف، با تعویض قالب به منظور تولید طیفی از ظروف مختلف مانند ظرف غذا، لیوان، بشقاب و …. از جنس مشخص و مخصوصی کاربرد دارد.
مواد اولیه مصرف در خط تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی نشاسته، ذرت، اسیدهای چرب و پلی لاکتیک اسید PLA می باشند. PLA پلی لاکتیک اسید نوعی پلی استر آلفاتیک ترموپلاستیک قابل تجزیه زیست محیطی و فعال زیستی می باشد، که از منابع تجزیه پذیر مانند نشاسته ذرت، نیشکر یا چغندر قند به دست می آید. دومین بیو پلاستیک پرمصرف در کل دنیا است که به لحاظ اقتصادی بهینه است. وزنش نیز پایین تر از ظروف یکبار مصرف مشابه تولیدی است.
ویژگیهای ظروف تولید با پلی لاکتیک اسید PLA
ظاهر مناسب
پایین بودن قیمت تمام شده
وزن کمتر نسبت به موارد مشابه
تغییر شکل ندادن در برابر گرما و شرایط محیطی
شرح فرآیند خط تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی
مواد اولیه گیاهی وارد دستگاه اکسترودر با طراحی خاص مارپیچی شده و پس از اکستروژن کامل از دستگاه خارج و وارد بخشی می شوند که این مواد اکسترودر شده را به صورت ورق با ضخامت و پهنای مشخص در می آورد. رول ورق گیاهی آماده ارسال به قسمت ترموفرمینگ یا تولید انواع ظروف بسته بندی می شود.
در این بخش رول تهیه شده با عرض و ضخامت معین وارد دستگاه ترموفرمینگ می گردد. این دستگاه رول ورق را پیش گرم می کند و سپس وارد قسمت گرم کن اصلی می شود. وقتی درجه حرارت به مقدار مورد نظر رسید و ورق نرم شد در بخش قالب گیری (براساس ظرف تولیدی) به شکل قالب در می آید. در مرحله آخر پس از فرمینگ، برش خورده و بسته بندی ظروف انجام می گیرد.
مزایا ظروف گیاهی یکبا ر مصرف
از مزایای ظروف یکبار مصرف گیاهی این است که برای بسته بندی و استفاده ظروف گیاهی از نظر بهداشتی خطری وجود ندارد. ولی ظروف پلاستیکی یکبار مصرف در تماس با مواد غذایی داغ، مواد شیمیایی آزاد می کنند.
ظروف گیاهی تجزیه پذیر بوده وبه چرخه طبیعت باز می گردند. اما مواد پلاستیکی چندین دهه در طبیعت باقی می ماندند و باعث آلودگی و خطرات فراوان برای حیوانات و گیاهان و کلا محیط زیست می شوند.
ظروف گیاهی یکبار مصرف دارای استاندارد وازت بهداشت هستند. براساس بخش نامه های وزارت بهداشت به تمامی سازمان ها درباره جایگزینی ظروف یکبار مصرف گیاهی با پلاستیکی تاکیده شده است.
لیست تجهیزات اصلی در خط تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی
1-کریستالیزه کننده / خشک کن مادون قرمز IRD-2000E
2-خشک کن (با چرخ لانه زنبوری) H-300
3-بخش پیرایش و واحد پوشش دادن
4-قیف خشک کن NPH-2000
5-دستگاه بلند کننده از زمین
6-قیف جابجایی 1000 لیتری
7-دستگاه جدا کننده حاشیه
8-دستگاه غلتک خنک کننده
9-پمپ ذوب/ پمپ دنده ای
10-قیف جابجایی اکسترودر
11-مخلوط کن عمودی
12-دستگاه اکسترودر
13-نوار نقاله حلزونی
14-نوار نقاله پیچی
15-سرپیچ
16-بادگیر
تاسیسات عمومی مورد نیاز خط تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی
دیگ بخار
باسکول و سیستم توزین
تاسیسات فیلتراسیون آب
کمپرسورهای هوای فشرده
جرثقیل سقفی داخل سالن
سیستم تشخیص و اطفاء حریق F&G detecting system
سیستم گردش و تبرید آب مجهز به Air cooler و Cooling tower