دستگاه های خرد کننده اندازه غلات آسیاب نامیده می شوند. به طور کلی در آسیاب کردن دو عمل اساسی وجود دارد:
1- خرد کردن دانه که در آن دانه و یا قسمت های دیگر آن به قطعات کوچکتری تبدیل می شود.
2- الک کردن که عبارت است از جدا کردن و طبقه بندی ذرات مختلف حاصل از خرد کردن گندم
آسیاب های چکشی تشکیل شده اند از چکش های ثابت یا نوسان کننده ای که روی محور دواری نصب شده اند و دارای الک نیز می باشند. سرعت چکش ها بین 2500 تا 4000 دور در دقیقه است. الک در پایین، بالا و دور چکش نصب شده است تا غلات ریز شده از آن عبور نمایند.
بدین ترتیب غلات آن قدر در داخل آسیاب می مانند تا به اندازه کافی خرد شده و بتوانند از سوراخ های الک عبور نمایند چکش ها نباید با الک تماس حاصل نمایند و ریزی مواد آسیاب شده بستگی به اندازه سوراخ های الک و مقدار حرکت مواد آسیاب شده در داخل آسیاب دارد. آسیاب چکشی به خصوص برای آسیاب نمودن مواد به صورت نرم و متوسط قابل استفاده است.
در بعضی از کشورها از جمله ایران، هنوز هم برای تولید آرد از آسیاب چکشی استفاده می شود. در این روش گندم به ذرات آرد و سبوس تبدیل می شود و جدا کردن آرد و سبوس به دلیل یکسان بودن اندازه ذرات عملی نیست. همچنین ذرات جوانه در داخل آرد وارد می شود و تمام اجزای گندم شامل پوسته، جوانه و آندوسپرم در آرد وارد می شوند و کیفیت آرد حاصل از این روش برای بسیاری از فرآورده ها مطلوب نیست. آرد حاصل از آسیاب چکشی برای نان سنگک مناسب است.