میوههای که برای تولید مربا انتخاب میشوند باید در اولین مرحله از تولید محصول، به دقت بازرسی شوند تا میوههای معیوب و کلیه مواد زائد از آنها جدا شود. پاکسازی مواد اولیه در خط تولید مربا توسط پرسنل تولید و روی میزهای استیل ویژهای به نام میز کار انجام میشود
شستشوی میوهانجام عملیات شستشو به منظور زدودن آلودگی از سطوح میوه در همه انواع خط تولید مربا الزامی میباشد. شستن میوه در کارخانه تولید مربا معمولا در ابتدای خط تولید و در وانهای استیل مخصوصی با عنوان وان آمادهسازی صورت میگیرد. تعداد وانهای مورد نیاز در یک خط تولید، با توجه به ظرفیت خط تعیین میشود و معمولا برای انواع خطوط تولید مربا عددی بین 1 تا 5 میباشد
دمگیریدمگیری به عنوان یکی از مراحل آمادهسازی باید در خطوط تولید مربای سیب و آلبالو انجام شود. دمگیری ممکن است به صورت دستی توسط پرسنل تولید یا به صورت ماشینی توسط دستگاه دمگیر انجام شود. دستگاه دمگیر با عملکرد الکترومکانیکی، دمگیری انواع میوهها را بهصورت اتوماتیک انجام میدهد.
پوستگیریپوستگیری در تولید محصولاتی چون مربای به، سیب و هویچ الزامی میباشد. انجام عملیات پوستگیری در خطوط تولید مربا ممکن است به صورت دستی یا ماشینی انجام شود. پوستگیری ماشینی توسط دستگاه پوستگیر انجام میشود که بسته به جنس پوست میوه، نوع غلطکی یا سایشی آن مورد استفاده قرار میگیرد.
هستهگیریهستهگیری بهعنوان یکی از مهمترین مراحل آمادهسازی در خط تولید مربای آلبالو میباشد که بسته به ظرفیت خط تولید، به صورت دستی یا ماشینی انجام میشود. هستهگیری به صورت دستی تنها در خطوط تولید با ظرفیت کم امکانپذیر است و برای ظرفیتهای بالاتر باید از دستگاه هستهگیر آلبالو استفاده شود
رنده کردنرنده کردن یکی از مراحل آمادهسازی در خط تولید مربای هویج است که توسط دستگاه رندهکن انجام میشود. دستگاه رندهکن با عملکرد الکترومکانیکی امکان رندهکردن هویج با اشکال و اندازههای مختلف را فراهم میکند.
پخت اولیهمنظور از پخت اولیه، قرار دادن مواد اولیه در معرض حرارت غیرمستقیم است، که در همه انواع خط تولید مربا توسط دستگاه پاتیلگردان انجام میشود. دستگاه پاتیلگردان شامل دیگی با جاکت پخت 2 یا 3 جداره است که عملیات پخت را توسط بخار آب اشباع انجام میدهد. نوع و ظرفیت پاتیلگردان بسته به ظرفیت خط تولید تعیین میشود و معمولا انواع 300 و 500 کیلویی آن در خطوط تولید مربا مورد استفاده قرار میگیرد.
آمادهسازی شربتتولید شربت در هر واحد تولیدی با توجه به فرمول منحصربقردی که توسط بخش مدیریت تولید ارائه میگردد، انجام میشود. دستگاههای شربت سازی در کارخانهجات تولید مربا با توجه به ظرفیت تولید محصول انتخاب میشوند، بهطوریکه برای خطوط تولید مربا با ظرفیتهای کم از پاتیل پخت شربت و برای ظرفیتهای بالا از دستگاه فرمولاسون دو طبقه استفاده میشود.
حمل ظروف شیشهایظروف شیشهای مورد نیاز برای تولید محصول، باید در بخش آمادهسازی کارخانه مهیا شده و توسط سینیهای مخصوصی به نام سینیترافیک به بخش تولید آورده شوند. سینی ترافیک نوعی سینی چرخنده است که ظروف خالی توسط اپراتور روی آن قرار گرفته و سپس توسط مسیر راهنمای موجود در آن، بهخط شده و راهی بخشهای دیگر تولید میشوند
استریلیزاسیون ظروف شیشهایظروف شیشهای پیش از آنکه جهت پرشدن از محصولات، مورد استفاده قرار گیرند، باید به خوبی ضدعفونی و استریل شوند. استریلیزاسیون ظروف شیشهای توسط دستگاهی به نام شیشهشور بخار انجام میشود.
خشک کردن ظروف شیشهایوجود هرگونه رطوبتی در ظروف شیشهای میتواند به فساد مواد غذایی منجر شود. به همین منظور، لازم است تا تمامی ظروف، پیش از مرحله پرشدن، کاملا خشک شوند. خشک کردن ظروف شیشهای بسته به ظرفیت خط تولید ممکن است به صورت دستی یا ماشینی انجام شود. در خطوط تولید مربا با ظرفیت بالا، جهت خشک کردن ظروف شیشهای، از دستگاه خشککن شیشه استفاده میشود.
پرکردنظروف شیشهای پس از طی مراحل آمادهسازی، جهت پر شدن از محصولات باید به سمت دستگاه پرکن هدایت شوند. از آنجا که در تولید محصول مربا، میوه و شهد با هم مخلوط میشوند، باید نوع خاصی از دستگاه پرکن که قابلیت پرکردن محصولات با لزجت بالا را دارد، مورد استفاده قرار گیرد. انواع مناسب دستگاه پرکن برای استفاده در خط تولید مربا، بسته به ظرفیت خط تولید، پرکن دو پیستون خطی و پرکن سه پیستون خطی میباشد.
دربندیعملیات دربندی باید به منظور پلمپ کردن درب ظروف شیشهای در همه انواع خط تولید مربا انجام شود. دربندی در خطوط تولید مربا، بسته به ظرفیت خط، میتواند به شکل دستی یا ماشینی انجام شود. انجام عملیات دربندی به شکل دستی، تنها در خطوط تولید با ظرفیت کم امکانپذیر است، و در خطوط تولید با ظرفیت متوسط و بالا باید بهترتیب توسط ماشینآلات دربندی شیشه تکهد و دربندی شیشه سههد صورت پذیرد.
غلافزنیغلافزنی اولین مرحله از عملیات بستهبندی در خطوط تولید مربا میباشد که به منظور چسباندن لیبل دور درب فلزی ظروف انجام میشود. غلافزنی در همه ظرفیتها، باید به شکل اتوماتیک و توسط دستگاه غلافزن انجام شود
لیبلزنیلیبلزنی بهمنظور چسباندن لیبل بر روی بدنه ظروف شیشهای مربا انجام میشود که در همه ظرفیتها باید به شکل اتوماتیک صورت پذیرد. عملیات لیبلزنی در خطوط تولید مربا، بسته به ظرفیت خط، توسط دستگاههای لیبلزن دستی و لیبلزن اتوماتیک انجام میشود.
چاپ اطلاعات تولیددر صورت عدم انجام عملیات لیبلزنی در خطوط تولید مربا، لازم است تا اطلاعات تولید توسط دستگاه جتپرینتر بر روی ظروف شیشهای چاپ شوند. در خطوط تولیدی که جتپرینتر به کار برده میشود، نیازی به استفاده از لیبلزن نمیباشد.
بستهبندی نهاییمنظور از بستهبندی نهایی، قراردادن تعداد مشخصی از ظروف مربا درون یک بسته و نایلونپیچ کردن آنها میباشد. بستهبندی نهایی جهت سهولت در حمل محصولات، باید در همه انواع خطوط تولید مربا انجام شود. بستهبندی نهایی در همه ظرفیتها در خطوط تولید مربا، توسط دستگاه شیرینگپک انجام میشود