جواز تاسیس(Establishment permit): مجوزی است که بر اساس آن به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه داده میشود که به فعالیتهای مختلف از جمله فعالیتهای تولیدی، اقتصادی ، صنایع و یا هنری بپردازند.
مرجع صادرکننده جواز تاسیس: مرجع صادرکننده این جواز بر اساس زمینهای که در آن حوزه قرار به فعالیت است تعیین میشود برحسب مثال:
مدت اعتبار جواز تاسیس:اعتبار این جواز یکساله و پس از آن در صورتیکه پیشرفت مناسبی داشته باشد تمدید خواهد شد.ناگفته نماند جوازهایی که از هر صنفی صادر می شود برای تمدید مدت زمان مشخصی را تعیین میکنند. به عنوان مثال وزارت صنعت و معدن و تجارت برای تمدید مجوزهایی که از طرف این سازمان برای مشاغل مختلف صادر میشود مدتی بین 14 تایک ماه را تعیین کردهاند یا وزارت جهاد کشاورزی مدتی بین 2تا4 ماهه.
فرآیند اخذ جواز تاسیس: فرآیند اخذ جواز تاسیس در حوزههای مختلف متفاوت است:
مدارک مورد نیاز اخذ جواز تاسیس: مدارک مورد نیاز جهت اخذ جواز برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت است
اشخاص حقیقی:
اشخاص حقوقی:
مزایای اخذ جواز تاسیس:
مراحل اخذ جواز تاسیس:
نکته 1 منظور از موضوعات اولیت دار: موضوعات سرمایهگذاری به دو بخش اولویت دار(الف) و بدون اولویت (ب) تقسیم میگردد موضوعات گروه الف از اولویت ویژه سرمایهگذاری برخوردار بوده و مشمول دریافت تسهیلات میگردند در صورتیکه اعطای تسهیلات در مورد گروه ب با شرط پیشرفت بالای 60% صورت میگیرد.
نکته 2 معیار اولویت بندی: تولید محصول یا اشتغال اهداف اصلی سرمایهگذاری را تشکیل میدهند از آنجا که مکان باید در هنگام تعیین فرصت سرمایهگذاری مشخص گردد میتوان براساس مشخصات محصول و محل استقرار معیارهای سرمایهگذاری را انتخاب نمود که برخی از آنها عبارتند از:
1- امکان صادرات
2- کیفیت محصول
3- کیفیت فرآیند ( مصرف انرژی، آب ، ضایعات)
4- وابستگی به خارج ( مواد اولیه، فناوری)
5- پیشران بودن
6- نسبت سرمایهگذاری به اشتغال
7- فناوری بالا
8- ارزش افزوده بالا
9- جبران تحریم
برخی از معیارهای انتخاب مکان استقرار
1- نرخ بیکاری
2- دسترسی به منابع و زیر ساختها (انرژی، آب، ریل، جاده، بندر، مواد اولیه)
3- نزدیکی به بازارهای مصرف
نکته1:مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی فنی _ اقتصادی) معمولا جهت تامین مالی طرحهای سرمایهگذاری ارائه میشود تا بر اساس برنامه زمان بندی و منابع مورد نیاز و همچنین با بررسی درآمدها و شرایط بازگشت سرمایه، سرمایهگذار یا بانک را متقاعد سازد که در پروژه سودآوری مشارکت نماید.
نکته 2: در طرح توجیهی جواز تاسیس، میزان سرمایهگذاری، قیمت ماشین آلات داخلی و خارجی، ظرفیت تولید محصول یا محصولات، میزان درخواست انرژی کارخانه شامل میزان مصرف آب، برق، گاز، گازوئیل و غیره مشخص میشود. همچنین میبایست میزان اشتغال زایی طرح اعم از میزان نیروی اداری و تولیدی مشخص گردد.