هدف اصلی مطالعات امکان سنجی بررسی و پیش بینی کارآیی اقتصادی یک طرح سرمایه گذاری است. نتیجه مطالعات نشان می دهد که ایده سرمایه گذاری مطرح شده قابلیت اجرا دارد و یا برای جلوگیری از اتلاف زمان و سرمایه می بایست از ادامه آن جلوگیری کرد.
در واقع مطالعه امکان سنجی تحلیلی است که تمام عوامل مربوط به پروژه را برای اطمینان از موفقیت پروژه در نظر می گیرد، از جمله ملاحظات اقتصادی، فنی، مالی،حقوقی و برنامه ریزی. مدیران پروژه از مطالعات امکان سنجی استفاده می کنند تا مزایا و معایب پروژه را قبل از اینکه مقدار زیادی وقت و پول در آن سرمایه گذاری کنند، تشخیص دهند. مطالعات امکان سنجی می تواند با اطلاعات مهمی که در اختیار مدیران قرار می دهد مانع از ورود آنها به کسب و کارهایی با ریسک بالا شود.
درک مطالعات امکان سنجی
مطالعه امکان سنجی همانطور که از نامش بر می آید، صرفا ارزیابی عملی بودن طرح یا پروژه پیشنهادی است. پرسشهای مطرح در مطالعات امکان سنجی به طور معمول به قرار زیر است:
آیا این پروژه امکان پذیر است؟
آیا ما ابزار، فن آوری و منابع لازم برای موفقیت این پروژه را داریم؟
آیا این پروژه بازده سرمایه گذاری مورد نظر ما را خواهد داشت؟
هدف مطالعه این است که درک کاملی از تمام جنبه های یک پروژه داشته باشیم؛ از هر مشکلی که ممکن است در حین اجرای پروژه رخ دهد، آگاه باشیم. و تعیین اینکه آیا، پس از در نظر گرفتن همه عوامل مهم، پروژه قابل اجرا است .